La mise au point des allergies alimentaires

The diagnosis of food allergies

Auteurs
O. Michel et V. Doyen
Année
2015
Type d'article
Actualités diagnostiques et thérapeutiques
Keywords
diagnosis, food allergies, oral challenge test, recombinant allergen, skin prick test, specific IgE

Résumé

La prévalence de l’allergie alimentaire est supérieure à 5 % et elle augmente au cours du temps. Les tableaux cliniques sont polymorphes et incluent une atteinte cutanée, respiratoire, circulatoire et digestive. Le diagnostic repose sur la concordance entre l’anamnèse et les tests d’identification des IgE spécifiques. Lorsque la concordance n’est pas certaine, il faut recourir aux tests de provocations orales (en milieu hospitalier spécialisé). Le dosage des IgE spécifiques des constituants d’un allergène est une nouvelle approche qui permet, dans certains cas, de prédire la sévérité et les réactions croisées. Rev Med Brux 2015 ; 36 : 377-80

Abstract

The prevalence of food allergies is more than 5 %, rising currently. The clinical presentations are polymorphic and involve the skin, respiratory, vascular and gut systems. The diagnosis is based on the consistancy between the allergic history and the results of the specific IgE investigations. When the relationship between the history and the IgE sensitization is not significant, an oral challenge test with food is indicated under supervision of a reference center. New approach, based on dosage of specific IgE to different constituent (recombinant protein) of each allergen, can predict the severity of the reaction and the cross reactivity between allergens, in some patients. Rev Med Brux 2015 ; 36 : 377-80

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